در این بخش از مقاله قصد دارم که نحوه نصب و نوشتن اولین برنامه را توضیح بدم البته در این مسیر سعی میکنم نکته هایی که خودم بهش برخوردم هم توضیح بدم.

هر برنامه ای در GO از یک package ساخته شده است که علت اصلی آن مدیریت کارآمد وابستگی ها میباشد. این زبان از مدل سنتی کامپایل و لینک برای تولید فایل های باینری قابل اجرا پیروی میکند.

نصب GO در لینوکس

برای نصب این زبان در سیستم عامل لینوکس ابتدا از این بخش آخرین نسخه (هر نسخه دلخواه و بسته به معماری سخت افزار) را دانلود کنید و در مسیر /usr/local آن را استخراج کنید، به صورت کلی دستور به شکل زیر خواهد بود:

tar -C /usr/local -xzf go$VERSION.$OS-$ARCH.tar.gz

برای فراخوانی مستقیم باید مسیر برنامه را به متغیر PATH اضافه کنیم. که این کار را میتوانید با اضافه کردن خط زیر به /etc/profile و یا $HOME/.profile انجام دهید:

export PATH=$PATH:/usr/local/go/bin

در نظر داشته باشید برای اعمال تغییرات پروفایل نیاز به ورود مجدد به حساب خود دارید و یا میتوانید با زدن دستور زیر بلافاصله تغییرات را اعمال نمایید:

source $HOME/.profile
نصب GO در ویندوز

برای نصب شما ۲ راه به صورت کلی دارید (علاوه بر نصب از طریق source) :

  1. MSI installer

فایل مربوطه را از این بخش دانلود کنید و آن را اجرا کنید (Run as administrator) سپس مراحل نصب را دنبال کنید. تمامی فرآیند ها به صورت خودکار انجام میشود (پیکربندی و تنظیم متغیر های محلی ) ممکن است برای اعمال برخی از تغییرات بر روی تمامی خط فرمان ها جاری نیاز داشته باشند تا مجدد راه اندازی شوند.

  1. Zip archive

فایل مربوطه را از این بخش دانلود کنید و سپس در مسر دلخواه خود استخراج کنید (پیشنهاد ما c:\Go). مسیر bin (باری مثال c:\Go\bin) را به متغیر PATH سیستم خود اضافه نمایید .

برای اطلاعات بیشتر میتوانید از راهنمای رسمی GO استفاده کنید.

اولین برنامه در GO

برنامه های در این زبان میتوانند از ۳ خط تا میلیون ها خط باشند که در یک یا چندین فایل با پسوند go. ذخیره شده اند ( به صورت کلی ). یک فایل با نام hello.go با محتوا زیر ایجاد کنید:

package main

import "fmt"

func main() {
   fmt.Println("Hello, World!")
}

حال برای اجرا برنامه کافیست با استفاده از خط فرمان در مسیر برنامه قرار بگیرید و دستور زیر را اجرا کنید :

go run test.go

در صورتی که خطایی وجود نداشته باشد خروجی زیر را مشاهده میکنید :

Hello World!

بررسی کد نوشته شده

هر برنامه نوشته شده در این زبان معمولا شامل بخش ها زیر میباشد:

  1. تعریف Package
  2. وارد کردن Packages
  3. توابع
  4. متغیرها
  5. Statements and Expressions
  6. کامنت ها

در اولین خط از کد package main تعریف شده است که نام package است که در آن این برنامه قرار دارد. این بخش اجباری بوده زیرا همانطور که در ابتدا گفتیم تمامی برنامه ها در این زبان در package قرار میگیرند. در صورتی که کد شما قابل اجرا باشد حتما نیاز به تعریف package main دارید. به عبارت بهتر در صورت وجود package main کامپایلر آن را به عنوان برنامه اجرا در نظر میگیرد و در غیر این صورت به عنوان shared library آن را در نظر میگیرد. هر بسته شامل یک مسیر و نام میباشد.

در خط بعدی ما بسته های دیگر را وارد بسته خود میکنیم که در اینجا بسته fmt را وارد کرده ایم.fmt یکی از کتابخانه های استاندارد GO میباشد.

در خط بعد تابع اصلی برنامه main تعریف شده است. نقطه اجرایی ما در بسته main این تابع میباشد.

در خط بعدی ما تابع موجود در بسته fmt‍ را که برای نمایش متن می باشد نوشته ایم.

نکته : علت اینکه Println با حرف بزرگ شروع شده است این می باشد که در این زبان تمامی نام هایی که با حروف بزرگ نوشته شده اند بعد از import قابل دسترس می باشد. به عبارت بهتر تمامی توابع و متغیر/ ثابت هایی که با حروف بزرگ شروع میشوند بعد از import قابل میباشند.

در این قسمت از مقاله اولین برنامه خود به زبان GO را نوشتیم. در مقاله بعد موارد پایه ای این زبان را تشریح میکنیم.